kebetulan, masa aku balik kampung beberapa minggu lepas, nak makan kena masak sendiri sebab banyak sangat kenduri kendara kat kampung tu kan, dan yang sedih hanya ada ayam & ikan kembong jek..owhh sungguh lah kan..last aku pon mendapat idea, hehehee
owh ni resepi dari mak aku, biasa aku tgk jek, xpon tolong bungkus kan & bakar jek, tp kali ni, aku try buat sendiri..hehehehe
PAIS IKAN KEMBUNG
nampak xmenarik kan, sebab aku lah malas nk snap sebab dah lapar sangat!
ok resepinya mudah aja,Bahan-bahan:-
- 6ekor ikan kembung
- Lada kering yang di blend dengan bawang besar & kunyit hidup secukupnya, lebih boleh simpan nanti :D
- 5 ulas Bawang merah di kisar halus
- 2 ulas bawang putih di kisar halus
- sebatang serai yang di blend
- asam jawa pekat secukupnya
- garam secukup rasa
- daun kunyit [di potong kasar]
- daun limau purut [di potong kasar]
- Daun pisang secukupnya
Cara membuatnya:-
campurkan bahan 2, 3, 4, 5, 6 dan 7, gaulkan hingga rata. Kemudian sediakan daun pisang dan letakkan sedikit bahan yang telah dicampurkan, kemudian letakkan ikan kembung & timbus [boleh guna ke istilah ni..kekeke belasah ja yaa] dengan bahan yg telah di campurkan tu, tabur daun kunyit & daun limau purut & bungkus lah ikan tersebut & bakar sehingga masak.
dah masak boleh lah makan,
utk melihat resepi ni di Belog lain [Klik SIni]. dan kebiasaan nye dulu, lauk ni utk ikan bilis seperti di sini. Cuma resepi lain2 sikit lah.
Nota kaki: Lah senang jek kan, lauk yang payah jangan harap aku nak masak..kekekekee. Lepas ni mak aku mesti malas dah nak tolong masakkan lauk ni..hehehe
No comments:
Post a Comment