Monday, September 5, 2011

Caramel Chocolate

Kalau sebelum ini. aku buat dadu caramel. boleh cek kat entry sini. Dan bila ronda-ronda tempat lain terjumpa resepi yg lebih kurang kan .




Bahan-Bahan:-

1) Base

1 cawan tepung gandum/kek
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan kelapa kering [aku pakai cornflakes]
125g butter y di cairkan

2) Filling

400g susu pekat
2 sb golden syrup
60g butter

3) Topping [yang dulu aku cuma tabur milo jek kan]

1 keping choc makan dipotong kecil-kecil
1/2 keping choc masakan dipotong kecil-kecil

Cara-caranya:-

0) Panaskan oven pd suhu 180darjah celcius dan sediakan loyang yang sesuai dan sapukan dengan sedikit butter/mentega

1) campurkan kesemua bahan 'Base' dan gaulkan sehingga sebati. Masukkan ke dalam loyang dan tekankan sehingga rata. masukkan acuan tersebut ke dalam oven dan bakar sehingga 10-15minit/sehingga masak lah.

2) masukkan bahan-bahan utk filling kedalam periuk dan panaskan atas dapur, masak bahan2 tersebut sehingga pekat & berubah warna menjadi keperangan.

3) tuangkan bahan filling dah dah siap dimasak ke dalam acuan yg dah di bakar. ratakan. dan bakar di dalam oven dalam 12minit. dan keluarkan setelah masak. dan sejukkan dalam peti sejuk [3-4jam]

4) sediakan topping dengan cara double boil.panaskan sehingga cair dan tuangkan di dalam acuan yg dah disejukkan. dan sejukkan dahulu sebelum di potong kecil2.




Resepi asal dari sini

Dan selamat mencuba

No comments: