Sunday, July 11, 2010

Cheesecake Paling Simple

Aku penah kate nak letak resepi kat sini. tapi asik lah terlupa..padahal bukannye melibatkan sukatan pon..hehehe

Oleh sebab aku tibe-tibe teringat, sbb rase mcm nak buat lagi, tapi malas plak nak keluar membeli barang2. Erm letih sangat sbb baru balik dr Rawang sbb aku tolong membe aku shoot wedding dr smlm sampai lah harini.

ok resepi dia sangat simple, sbb tu aku nama kan nya "Cheesecake Paling Simple".

Bahan-bahan:-

Bahan A:

Creamcheese - 250g [mean beli sebuku yang kecil tu ye kawan-kawan]
whipping cream - 200g [beli yg kotak kecik tu jek..xperlu sukat dahhh]
Gula castor - 150g [ni terpulang, aku mmg xsukat, sbb maik agak2 jek..ikut lah kalo suka manis..letak lebey..kalo tak..letak sket ja udah]
Vanila Flavour - secukup rasa
Garam - secubit jek..sebagai syarat..hik22
Gelatin - 15g [aku guna 2sudu besar]
Air - 100ml [dipanaskan]

Bahan B:

Butter - 125g [separuh dr butter yg kecil tu..aku sukat ikut berapa byk biskut yg guna..hehehe]
Biskut marrie - secukup rasa..nak base ia nipis...sikit jek lah guna...aku guna 200g...sbb aku xsuke base yg nipis..hik22

cara-cara:

utk Base dia, hancurkan biskut marrie & letak dlm bekas. kemudian, cairkan butter & sejukkan sedikit, tuangkan ke dalam bekas biskut marrie yang dah di hancurkan. gaul rata & tekan kan di dalam loyang sehingga rata. masukkan dalam peti sejuk dalam 30minit.

Panas kan 100ml air. Tutup api air & masukkan gelatin. kacau hingga sebati, sejukkan seketika.
Campurkan creamcheese & whipping cream di dalam blender. blend ke dua-duanya sehingga kembang, masukkan gula castor & vanila. kemudian masukkan air yang dah dicampur gelatin & teruskan blend sehingga ramuan tu semua sebati. Tuangkan ramuan yg dah di blend ke dalam loyang yg dah disejukkan di dalam peti sejuk. & sejukan hingga beku. Dah beku....boleh lah Makan..hehehehe [jangan plak masuk dlm tempat beku..keras plak kek keju nya nanti..:P]

Ok lah. ni mmg simple, sbb mudah jek nak buat kan....kalo nak letak flavour ape2...masukkan je..mcm strawberry ke...blueberry ke...

No comments: