Friday, January 15, 2010

Ketam Masak Cili


Bahan-bahan:-

ketam secukupnya
cili kering
bawang besar
bawang merah
bawang putih
halia
daun sup/kucai di hiris ikot selera sndr..nk kecil2 or sedang2
sos tomato
sos cili


Cara memasak:-

1) cili kering di blend dengan bawang besar [ikot suke jek...nk letak bape byk]...kalo nk best, letak kunyit idop sket.(kalo nk best leh masukkan serai sket, ade lah rase laen sket nnt....tp aku xmasukkan pon...sbb malas nk kutip serai kat belakang umah tym tu)

2) bawang merah + bawang putih + halia...di tumbuk halus....

panas kan minyak, tumis bahan 1) sampai naik bau, kemudian masukkan 1) (cili kering yg dah di blend td...secukupnya [sorilah..bab sukatan ni mmg aku xreti..sbb jenis main lebur jek..sndr budget jek lah ek]), goreng smpai cili tu garing, dah gareng, masukkan sos cili & tomato secukupnya...depends lah..nk rase manis lebih ke...nk rase masam lebih, nk sesap lagi...masuk sos tiram sket [sket jek tau yg ni]...ok...dah masuk..leh lah leburkan ketam2 yg dah siap sedia tu...& masak lah sampai rase kompidem ianya dah masak :)

yg penting..mmg adik2 i kate..makan sampai jilat pinggang...wakakakaa

nota kaki: resepi ni mmg simple..xperlu air asam vagai..sbb saya mmg sangat malas utk perah air asam ni..wakakaka...pape pon..selamat makan semua :)...

erm..leh tolong x, ajar aku camno sukatan masakan ni...haiyoooo.sungguh xreti ok!

2 comments:

cyanamoose said...

cmne nk tau ketam dh masak? nk siang2 ketam pun tk pandai... huhu

btw, adik yu yg mana satu jd tukang rasa tu? oopps!

Yun said...

ek eleh...tunggu sesaat dlm kuali..masak lah:P...

tu pon nk ajo ka?sndr mau ingatlah..xkn nk bgtau..masak smpai 30min....rentung lah ketam tu...wakakakaa

tukang rASE....bapak aku ok! adik aku..melantak jek...bkn dia kesah pon....