Friday, February 13, 2009

Simple Cheese Cake

resepi asal aku amik dr Kak Rinnchan

Bahan-Bahan yg diperlukan:-

500g creamy cheese
1 cawan susu segar [kalo blh paling segar..hehehe]
1 cawan gula [depends lah nk pakai castor ke gula pasir baser ke..aku pakai gula baser yg dah di blend kasik halus..senang sket..xyah pukul lelame..ngeh33]
1/2 cawan whipping cream [ni aky tambah sndrik..hehehe]
1 sudu kecik vanilla essen
2 sudu besar tepung jagung
4 bijik telor ayam
2 pack Biskut Oreo
60 g mentega

cukup lah tu kot..ni jek barang yg digunakan

Cara membuatnya:-

memula kene buat base dia dulu lah..amik 60g mentega tu di cairkan & 1 pack Oreo di blend halus...masukkan oreo yg di blend ke dlm mentega yg di cairkan..gaul smpai sebati & masukkan dlm loyang [kire wat alas bawak yeaaa] pehtutekan smpai rase ok! hehehe & masukkan dlm freezer..biarkan dlm sejam 2...aku nye style simpan semalaman..sbb mood dah malas nk smbung tym tu..kekekeke

Putar cheese tu sampai kembang, pehtu masukkan gula, susu segar, whipping cream, esen vanilla & tepung jagung. & lepas tu masukkan telor sebijik-sebijik ok! lepas tu teruskan putar smpai lah adunan sebati...... & last skali masukkan oreo yg lagi 1 pack tu..tp sila patah2 kan..jgn lah jancur sgt kan..masukkan kn dlm adunan..pehtu kaco lebih kurang & tuang adunan dlm loyang yg dah ade base itu...yea...so, lepas tu masukkan dlm oven yg 175 darhaj celcius..yeaa... bakar secare water bath...bakar around 1 hour..depends lah..mase aku wat 45minit jek dah masak dah cheese cake tu kan...dah masak kene sejukkan dulu..baru lah leh potong & makan...

ok selamat mencube yeaaaa

2 comments:

Queenin Murni said...

teringin sungguh nak buat kek ni.. nak tanya mak aku lah, oven die bleh pakai ke tak? :P

by the way.. susu segar tu, kalau ganti dgn susu yg paling segar baru di perah lagi bagus ek??

:P

blur42nd said...

alah buat jek...
ade jek resepi xyah pakai oven..meaning xyah bakar..juz sejukkan jek..

ko mau ka resepi tu????